PC Meny

PC Meny Àr programmet som gör din IBM PC-kompatibla dator lite mer mÀnsklig.

Tjusigt PC Meny omslag illustrerat av Göran Janulf

I ett tidigare inlÀgg skrev jag om PC-FrÄgan. LÀsaren Johan hörde av sig och undrade om jag visste nÄgot om PC Meny, som ocksÄ nÀmns i bruksanvisningen:

PC Meny referens i PC FrÄgans bruksanvisning

PC Meny Àr alltsÄ ett menysystem för DOS. Man kan lÀgga upp genvÀgar för att fÄ en smidig meny istÀllet för att behöva starta program och spel via krÄngliga kommandorörelser.

Varför behöver man ett sÄdant menysystem? Bruksanvisningens motiverar det:

PC Meny Ă€r ett menyprogram för IBM PC-kompatibla datorer med en hĂ„rddisk. Programmet arbetar sĂ„som ett skal utanför operativsystemet och döljer operativsystemets alla kommandon för anvĂ€ndaren. IstĂ€llet för att behöva ange kommandon för att byta filkataloger, stĂ€lla in skrivare och annat för att kunna köra ett program visas en meny pĂ„ bildskĂ€rmen dĂ€r anvĂ€ndaren lĂ€tt och enkelt vĂ€ljer det program som skall anvĂ€ndas. Även kommandon i operativsystemet, t ex formatera disketter, kopieringar osv kan lĂ€ggas upp sĂ„som menyval. För en dator som anvĂ€nds av flera personer kan program sekretessbelĂ€ggas, sĂ„ att anvĂ€ndaren mĂ„ste ange en kod innan programmet kan köras.

Johan, som hade detta menyprogram pÄ familjens 486, hade turligt nog sparat undan det sÄ att jag kunde ta en titt:

AnvÀndning av PC Meny

Man kan lÀgga till vanliga kommandon (starta .EXE, .BAT eller .COM-fil), undermenyer, och nÄgot man kallar styrfil. Styrfiler Àr egentligen bara batchfiler (.BAT), fast man kan redigera dem direkt i ett fönster i PC Meny.

Det Àr relativt lÀttanvÀnt att bÄde anvÀnda och att skapa menyerna. Men av nÄgon anledning kan man inte anvÀnda de vanliga piltangenterna för att navigera runt, utan alla val fÄr en egen bokstav.

Programkonstruktören var Anders Myrén och ingick i Paginas programserie vid namn Programgodis. En scannad version av bruksanvisningen finner du hÀr.

Tack till Johan Hallberg för att du skickade in PC Meny!