PC Frågan

Denna gång tittar vi på en riktig raritet!

Att Stugan var en verklig milstolpe i den svenska spelindustrin känner säkert många till. Men det är nog inte lika känt att upphovsmännen - Kimmo Eriksson, Olle E. Johansson, och Viggo Kann - sedan gjorde ytterligare ett spel. Ett frågesportspel vid namn PC Frågan.

PC-frågan

Spelets frågor består av cirka 1000 frågor i olika kategorier. Tröttnar man på frågorna kan man dessutom författa egna. Man kan spela själv eller upp till 4 personer.

PC-frågan diskett

Det finns inte så mycket information om detta spel på nätet över huvud taget. Jag provade därför att maila personerna som har gjort det, och fick svar! Olle berättar:

Hur kommer det sig att ni gjorde PC Frågan? Kan du berätta kort om bakgrunden?

Jag kommer inte riktigt ihåg vad som var den drivande faktorn, om det var pengabegär eller något annat, men vi hade ju i varje fall lyckats göra ett spel och Pagina var sugna på att göra något tillsammans med oss.

Gjorde ni fler spel tillsammans, och vem publicerade isåfall?

Vi gjorde massor av spel i grupp och en och en under den här tiden. Men dom enda kommersiella var Stugan och Frågan.

Sedan berättar Olle lite mer om spelet:

Några saker som poppar upp i minnet:

  • Frågan skrevs i C - Stugan var ju en enorm basic-kod

  • Vi hade problem med att få 1000 frågor att rymmas på en diskett, som var begränsningen. Sedan ville vi ju också dölja frågor och svar. Viggo och jag utvecklade en komprimeringsmetod efter många och långa diskussioner. När jag många år senare lärde mig hur ZIP-filer fungerar var det ganska mycket samma sak.

  • Vi skrev frågan med ett Curses-bibliotek för att kunna köra också på Unix-system. Vet inte om vi någonsin testade, men möjligheten fanns där.

  • Att skriva 1000 frågor i olika ämnen visade sig vara mer arbetskrävande än vi trodde. Det var många kompisar som fick mutmiddagar och fika för att hjälpa till.

Det var väldigt roligt, kanske den roligaste biten. Vi alla är ju - eller låtsas vara - allvetare så av allt arbete med Frågan är det delen jag kommer ihåg bäst.

Historien i Stugan skapades ju parallellt med koden, den skrevs aldrig separat och jobbades fram interaktivt. Frågan var ett annorlunda projekt.

Hälsningar /Olle

PC-frågan diskett

Scannad bruksanvisning till spelet finns här.