Kors & Tvärs

Nu var det länge sedan jag tittade på Amigaprogram. Kors & Tvärs är ett korsordsprogram gjort av Jens Gustavsson för SPAB. Med det kan man både lösa och skapa egna korsord.

Programmet är tänkt för skolbarn i åldrarna 9-15 år. Ledtrådarna kan vara antingen traditionella synonymer, men det går också att lägga in bilder.

Ett välsnickrat Amigaprogram med stöd för hårddisk och det finns till och med musik när man spelar. Man kan också och med starta det i “låst läge” ifall man nu vill skicka ett klurigt korsord till en kompis, utan att de ska kunna fuska.

Det följer med endast ett demonstrationskorsord, möjligen hade man väl kunnat önska sig flera. Men tanken var väl just att barn i skolan skulle använda detta för att skapa egna, kanske som en svenskauppgift.

För ett par år sedan så kontaktade Jens mig för att han hade sett min artikel om Körkortsprogrammet. Då passade jag på att fråga honom om han visste några andra SPAB-titlar. Det visade sig att han hade kvar några av de spel han jobbat på. Kors & Tvärs är en av dessa titlar.

Kors & Tvärs var för mig en fantastisk övning i att skapa en hel applikation från ax till limpa. Det var också det första större programmet jag programmerat i C. Jag pluggade datavetenskap och hade just fått lära mig om abstrakta datatyper och fick tillfälle att applicera kunskaperna. Jag lärde mig massor. Men som programidé och försäljningsmässigt var det ju katastrof.

Stort tack till Jens Gustavsson för utlåning av programmet och bakgrundsinformationen!