Slam Tilt

När man tänker på det bästa flipperspelet så tänker nog många på Pinball Fantasies. Kanske den första stora svenska spelsuccén, skapad av Digital Illusions, vars medlemmar hade rötter i Amiganska demoscenen (The Silents).

Men för mig så är det bästa flipperspelet ett som kom några år senare. Inte från Digital Illusions, utan från Liquid Dezign:

Liquid Dezign

Enligt denna artikel var Liquid ett Norrköpingbaserat kompisgäng. Några från Liquid var sedan med och grundade UDS. År 1996 lanserade de Slam Tilt.

Slam Tilt diskett

Slam Tilt Level 1

Det som var så fantastiskt med Slam Tilt var att banorna var sjukligt snyggt pixlade och pressade verkligen AGA-grafiken (256 färger) till max. Grafiken flöt på silkesmjukt på Amigans hårdvara, som verkar som gjord för att scrolla flipperbord. LED-displayen användes betydligt mer flitigt till balla animationer i små minispel. Och slutligen så var faktiskt samtliga av banorna/borden KUL!

Slam Tilt Level 2

Slam Tilt Level 3

Slam Tilt Level 4

Det finns några inslag från UDS i TV-serien Det Svenska Spelundret, avsnitt två, på SVT Play.

Bilderna är lånade från Hall of Light.