Window Works 2.0

Dags för lite mer SPCS!

Att det Växjöbaserade företaget gav sig in i marknaden av kontorsprogram var knappast något nytt – tvärtom var det ju så man började: SPCS Ord, SPCS Bok, och liknande program för MS-DOS.

Men när Microsoft släppte sitt nya Windows 3.0 under 1990 så var det nog många av programvaruhusen som började fundera på om dagarna för MS-DOS var räknade.

Office fanns ju redan, men det fanns också en marknad för budgetprogram riktat till hemmabruk eller enklare behov. Innan Microsoft själva hann ta fram sitt eget Works för Windows, hann Spinnaker Software före med sitt PFS WindowWorks.

SPCS licensierade alltså denna svit under eget namn med, naturligtvis, en svensk översättning. Den lanserades 1993.

Window Works innehåller det vi senare kom att förknippa med den här typen av mindre officepaket. Det finns ordbehandlare, kalkylprogram, diagram, ja till och med etikettprogram och en terminal för kommunikation med modem.

Hur väl SPCS WindowWorks föll ut på den svenska marknaden är svårt att sia om, men recensioner av den amerikanska produkten verkade generellt positiva.

Postnummerkatalogen 1996

Vi har ju tidigare kikat på Mac-versionen av Postens programvara för att söka postnummer på ett digitalt manér.

Postnummerkatalogen 1996

Tack vare en läsare kan vi nu kika på hur MS-DOS versionen såg ut.

Postnummerkatalogen 1996

Ungefär identisk, fast textbaserat då.

Postnummerkatalogen 1996

Tack till Christoffer Alm!

De4räknesätten

De4räknesätten är ett enklare matematikprogram för Amigan.

Man kan öva på de fyra räknesätten var för sig, eller i blandad form. När man är klar med momenten som går på tid, får man en summering av sitt resultat.

Mycket mer spännande än så är det inte.

Efter att ha rotat lite i programmets binär upptäckte jag att upphovsmannen verkar vara en “S E Elfgren”. En inte helt otänkbar gissning är att det är gjort i Amiga Basic.

Tack till lisardman för tipset!