SPCS Vägguide 2

SPCS var verkligen aktiva med att göra program för privatanvändare. Denna gången tittar vi på dåtidens GPS: Vägguide. Programmet är framtaget av Axomedia och innehåller kartor från Metria / Lantmäteriet.

Vägguide hjälper dig planera din bilrutt genom vårt avlånga land. Man kan antingen välja snabbaste eller kortaste väg. Det går också att se beräknad bränsleförbrukning, sätta egen snitthastighet och lite annat.

Om jag t.ex skulle vilja åka från Zinkgruvan till Västerås skulle det kunna se ut så här:

Än en gång avgår jag från min princip att enbart skriva om mjukvara som kom på diskett. Vägguide kom på det nya heta mediet CD-ROM. Men man kan inte påstå att det behövdes, för en maximal installation väger in på blygsamma 4,9MB.

Från programmets INFO.WRI

Diskettversion av vägguiden finns på CDROM-skivan

På CD-skivan finns en katalog - DISK där en diskettversion
av Vägguiden ligger. Denna version är tänkt att användas av
dig som t ex har en bärbar dator utan CDROM-spelare.

Det var Thomas Sunhede som skickade Vägguide till mig. Stort tack!

PC Frågan

Denna gång tittar vi på en riktig raritet!

Att Stugan var en verklig milstolpe i den svenska spelindustrin känner säkert många till. Men det är nog inte lika känt att upphovsmännen - Kimmo Eriksson, Olle E. Johansson, och Viggo Kann - sedan gjorde ytterligare ett spel. Ett frågesportspel vid namn PC Frågan.

PC-frågan

Spelets frågor består av cirka 1000 frågor i olika kategorier. Tröttnar man på frågorna kan man dessutom författa egna. Man kan spela själv eller upp till 4 personer.

PC-frågan diskett

Det finns inte så mycket information om detta spel på nätet över huvud taget. Jag provade därför att maila personerna som har gjort det, och fick svar! Olle berättar:

Hur kommer det sig att ni gjorde PC Frågan? Kan du berätta kort om bakgrunden?

Jag kommer inte riktigt ihåg vad som var den drivande faktorn, om det var pengabegär eller något annat, men vi hade ju i varje fall lyckats göra ett spel och Pagina var sugna på att göra något tillsammans med oss.

Gjorde ni fler spel tillsammans, och vem publicerade isåfall?

Vi gjorde massor av spel i grupp och en och en under den här tiden. Men dom enda kommersiella var Stugan och Frågan.

Sedan berättar Olle lite mer om spelet:

Några saker som poppar upp i minnet:

  • Frågan skrevs i C - Stugan var ju en enorm basic-kod

  • Vi hade problem med att få 1000 frågor att rymmas på en diskett, som var begränsningen. Sedan ville vi ju också dölja frågor och svar. Viggo och jag utvecklade en komprimeringsmetod efter många och långa diskussioner. När jag många år senare lärde mig hur ZIP-filer fungerar var det ganska mycket samma sak.

  • Vi skrev frågan med ett Curses-bibliotek för att kunna köra också på Unix-system. Vet inte om vi någonsin testade, men möjligheten fanns där.

  • Att skriva 1000 frågor i olika ämnen visade sig vara mer arbetskrävande än vi trodde. Det var många kompisar som fick mutmiddagar och fika för att hjälpa till.

Det var väldigt roligt, kanske den roligaste biten. Vi alla är ju - eller låtsas vara - allvetare så av allt arbete med Frågan är det delen jag kommer ihåg bäst.

Historien i Stugan skapades ju parallellt med koden, den skrevs aldrig separat och jobbades fram interaktivt. Frågan var ett annorlunda projekt.

Hälsningar /Olle

PC-frågan diskett

Scannad bruksanvisning till spelet finns här.

SPCS Vinguide 2

Även om SPCS bästsäljare förmodligen återfanns bland deras nyttoprogram, så gjorde de båda spel och lite annat för privatmarknaden.

SPCS Vinguide SPCS Vinguide

Vinguide är precis som det låter, ett program för den vinintresserade. Anders Röttorp stod för vinbeskrivningar, och Catarina Hiort af Ornäs bidrog med texter om vinkunskap.

SPCS Vinguide

Det hade en ganska intressant affärsmodell som byggde på att man prenumererade på disketter! En gång i månaden fick man hem ett nyhetsbrev och senaste lagerstatus på viner hos Systembolaget. Det skulle vara fascinerande att veta hur detta föll ut för SPCS.

SPCS Vinguide

Idag är ju prenumerationsbaserade mjukvaror inget konstigt, men det hörde nog till ovanligheterna 1997.

SPCS Vinguide

Programmet i sig tycks vara byggt av Pdata AB (Staffanstorp) för SPCS. Det medföljde en mycket ambitiös bruksanvisning på uppskattningsvis 100 sidor.

SPCS Vinguide