IT-Klockan

Detta program är lite speciellt, för jag fick själv se hur det tog form när det begav sig. IT-Klockan utvecklades av min barndomsvän Björn Mellström, och idén kom nog i och med att uppringt Internet började användas flitigt hemma hos upphovsmannen (till föräldrarnas förtret?).

För att få lite koll på “Internettiden” och ungefärliga kostnader föddes IT-Klockan. Skrivet i Borland Delphi för Windows 95-miljö, så hade programmet koll på när Windows kopplade upp sig med uppringning via modem.

IT-Klockan

Ganska snart gjorde Björn en stor omskrivning av IT-Klockan, där han delade upp den i huvudfönstret som visar uppringda tiden, och ytterligare ett program: IT-Statistik. I statistikprogrammet kunde man få ut alla möjliga snygga rapporter med kostnader och tider i prydliga grafer.

IT-Klockan

Stor möda lades på grafisk polish och att få programmet minnessnålt. Björn skrev t.om ett pluginsystem och en mycket snygg installationswizard med självkomprimerande .exe-fil.

IT-Klockan

Den sista version av IT-Klockan kom år 1999. Vid det laget hade många redan börjat gå över till någon form av fast Internet.

Tyvärr har källkoden gått förlorad under årens lopp. Swipnetsidan finns iallafall arkiverad på archive.org, som en slags Internetrelik. Jag frågade Björn om han fick mail från användarna, och han svarar:

Jag minns ju inget specifikt.. förutom sista gången, när jag börjat på universitetet och lagt ner projektet. Blev randomly uppringd en dag av nån som frågade om det var “Björn som gjort det där klock-programmet?”.

När jag sa “jaaaa?” så berättade han att han ringt upp alla med mitt namn i tur och ordning tills han hittade mig. Han tyckte jag skulle fortsätta utveckla det för det var så bra. Jag fick tyvärr meddela att det inte längre var ett alternativ (vilket han förstod), men jag tyckte det var rart ändå :)

Namnet? Det var undertecknads briljanta idé.