Tangentbordsträning

Just när jag inte trodde det fanns fler obskyra program från SPCS, så hittar jag ännu ett. Detta är Tangentbordsträning.

Tangentbordsträning

Precis som man förstår av titeln går detta ut på att lära sig skriva snabbt och korrekt med hjälp av datorn.

Det finns ett antal olika övningar att gå igenom, själv tyckte jag Ordjakt var den roligaste. Ganska hektiskt!

Tangentbordsträning

När man tröttnat på att skriva och jaga ord och tecken, kan man se prydlig statistik över sina framsteg i antal tecken per minut.

På övningsdisketten finns det ett gäng med texter som man kan ladda in och skriva av i programmet.

Tangentbordsträning

Det medföljer också ett ark som visar korrekt fingersättning.

Tangentbordsträning

Baksidan av paketet är noga att påpeka att det ska vara lite "roligt" att jobba med datorn. Också.

Tangentbordsträning

Tangentbordsträning är utvecklat av Peter Harrison hos PC Productions Limited i Stroud, England. Förmodligen är det gjort på beställning av SPCS.

Alfons på äventyr i trafiken

Alfons Åberg gör huvudrollen i ett edutainmentspel för att lära barn trafikregler. Spelet är gjord i Macromedia Director.

Alfons

Det finns memory med vägskyltar och liknande moment.

Alfons Alfons

Denna gång är jag mållös.

Svenska Kungar och Drottningar

En multimediatitel på CD-ROM som handlar om svenska konungar och drottningar genom tiderna.

Denna multimediatitel vore ju inte komplett utan en berättarröst, och den uppgiften sköts galant av historikern Hans Villius.

Som många andra liknande titlar med ordet multimedia i beskrivningen är detta gjort i Macromedia Director.

Ett ganska gemytligt sätt att utforska svensk historia.

Norstedts lilla engelska ordbok

Norstedts ordbok som utkom i diskettform 1996 innehöll drygt 65000 ord.

Norstedts Norstedts

Själva mjukvaran utvecklades av norska Textware A/S och systemet kallas BOOKCase. Där kunde man då installera flera ordböcker.

Norstedts

Ordboken hade integration med Microsoft Write, Word 6.0 och 7.0.

Window Works 2.0

Dags för lite mer SPCS!

Att det Växjöbaserade företaget gav sig in i marknaden av kontorsprogram var knappast något nytt -- tvärtom var det ju så man började: SPCS Ord, SPCS Bok, och liknande program för MS-DOS.

Men när Microsoft släppte sitt nya Windows 3.0 under 1990 så var det nog många av programvaruhusen som började fundera på om dagarna för MS-DOS var räknade.

Office fanns ju redan, men det fanns också en marknad för budgetprogram riktat till hemmabruk eller enklare behov. Innan Microsoft själva hann ta fram sitt eget Works för Windows, hann Spinnaker Software före med sitt PFS WindowWorks.

SPCS licensierade alltså denna svit under eget namn med, naturligtvis, en svensk översättning. Den lanserades 1993.

Window Works innehåller det vi senare kom att förknippa med den här typen av mindre officepaket. Det finns ordbehandlare, kalkylprogram, diagram, ja till och med etikettprogram och en terminal för kommunikation med modem.

Hur väl SPCS WindowWorks föll ut på den svenska marknaden är svårt att sia om, men recensioner av den amerikanska produkten verkade generellt positiva.

Vägguide 2

SPCS var verkligen aktiva med att göra program för privatanvändare. Denna gången tittar vi på dåtidens GPS: Vägguide. Programmet är framtaget av Axomedia och innehåller kartor från Metria / Lantmäteriet.

Vägguide hjälper dig planera din bilrutt genom vårt avlånga land. Man kan antingen välja snabbaste eller kortaste väg. Det går också att se beräknad bränsleförbrukning, sätta egen snitthastighet och lite annat.

Om jag t.ex skulle vilja åka från Zinkgruvan till Västerås skulle det kunna se ut så här:

Än en gång avgår jag från min princip att enbart skriva om mjukvara som kom på diskett. Vägguide kom på det nya heta mediet CD-ROM. Men man kan inte påstå att det behövdes, för en maximal installation väger in på blygsamma 4,9MB.

Från programmets INFO.WRI

Diskettversion av vägguiden finns på CDROM-skivan På CD-skivan finns en katalog - DISK där en diskettversion av Vägguiden ligger. Denna version är tänkt att användas av dig som t ex har en bärbar dator utan CDROM-spelare.

Det var Thomas Sunhede som skickade Vägguide till mig. Stort tack!

Vinguide 2

Även om SPCS bästsäljare förmodligen återfanns bland deras nyttoprogram, så gjorde de båda spel och lite annat för privatmarknaden.

SPCS Vinguide SPCS Vinguide

Vinguide är precis som det låter, ett program för den vinintresserade. Anders Röttorp stod för vinbeskrivningar, och Catarina Hiort af Ornäs bidrog med texter om vinkunskap.

SPCS Vinguide

Det hade en ganska intressant affärsmodell som byggde på att man prenumererade på disketter! En gång i månaden fick man hem ett nyhetsbrev och senaste lagerstatus på viner hos Systembolaget. Det skulle vara fascinerande att veta hur detta föll ut för SPCS.

SPCS Vinguide

Idag är ju prenumerationsbaserade mjukvaror inget konstigt, men det hörde nog till ovanligheterna 1997.

SPCS Vinguide

Programmet i sig tycks vara byggt av Pdata AB (Staffanstorp) för SPCS. Det medföljde en mycket ambitiös bruksanvisning på uppskattningsvis 100 sidor.

SPCS Vinguide

Vasapussel

Vasapussel

Vasapussel är en samling pussel med motiv från olika föremål från Vasamuseet.

Vasapussel

Det såldes i museets souvenirshop och framtogs av Expo Media.

Vasapussel Vasapussel

Det finns 8 olika pussel i spelet, det är av typen "skjutpussel", där man byter plats på bitar för att få en färdig bild.

Vasapussel

De flesta är faktiskt rätt kluriga.

Vasapussel

Denna gång vill jag tacka Victor Östling som mycket generöst bidrog med material för detta program!