Stugan

Ett givet inlägg på denna blogg blir naturligtvis om Stugan, ett textäventyr som handlar utspelar sig i en stuga någonstans i Småland.

Stugan var nog ett av de tidigaste svenska spel som många minns. Det utvecklades redan på sent 70-tal för en stordator men 1986 fick Växjö-baserade SPCS nys om spelet och började sälja en version för MS-DOS. Från spelets Wikipedia-artikel:

Den första versionen av Stugan skrevs 1977-78 av bröderna Kimmo och Viggo Eriksson samt deras kamrat Olle E Johansson, när författarna var 10, 12 respektive 14 år gamla. Spelet skrevs i BASIC på stordatorn Oden på Stockholms datamaskinscentral för forskning och högre utbildning, QZ. Genom QZ hade de unga författarna kommit i kontakt med stordatorspelet Adventure, som kom ut 1975 och snarast skapade spelgenren textäventyr.