Stugan

Ett givet inlägg på denna blogg blir naturligtvis om Stugan, ett textäventyr som handlar utspelar sig i en stuga någonstans i Småland.

Stugan var nog ett av de tidigaste svenska spel som många minns. Det utvecklades redan på sent 70-tal för en stordator men 1986 fick Växjö-baserade SPCS nys om spelet och började sälja en version för MS-DOS. Från spelets Wikipedia-artikel:

Den första versionen av Stugan skrevs 1977-78 av bröderna Kimmo och Viggo Eriksson samt deras kamrat Olle E Johansson, när författarna var 10, 12 respektive 14 år gamla. Spelet skrevs i BASIC på stordatorn Oden på Stockholms datamaskinscentral för forskning och högre utbildning, QZ. Genom QZ hade de unga författarna kommit i kontakt med stordatorspelet Adventure, som kom ut 1975 och snarast skapade spelgenren textäventyr.

Vill du spela Stugan idag så finns det information hur man gör det hos microheaven.com, där finns även en engelsk version!