Kors & TvÀrs

Nu var det lÀnge sedan jag tittade pÄ Amigaprogram. Kors & TvÀrs Àr ett korsordsprogram gjort av Jens Gustavsson för SPAB. Med det kan man bÄde lösa och skapa egna korsord.

Programmet Àr tÀnkt för skolbarn i Äldrarna 9-15 Är. LedtrÄdarna kan vara antingen traditionella synonymer, men det gÄr ocksÄ att lÀgga in bilder.

Ett vĂ€lsnickrat Amigaprogram med stöd för hĂ„rddisk och det finns till och med musik nĂ€r man spelar. Man kan ocksĂ„ och med starta det i “lĂ„st lĂ€ge” ifall man nu vill skicka ett klurigt korsord till en kompis, utan att de ska kunna fuska.

Det följer med endast ett demonstrationskorsord, möjligen hade man vÀl kunnat önska sig flera. Men tanken var vÀl just att barn i skolan skulle anvÀnda detta för att skapa egna, kanske som en svenskauppgift.

För ett par Är sedan sÄ kontaktade Jens mig för att han hade sett min artikel om Körkortsprogrammet. DÄ passade jag pÄ att frÄga honom om han visste nÄgra andra SPAB-titlar. Det visade sig att han hade kvar nÄgra av de spel han jobbat pÄ. Kors & TvÀrs Àr en av dessa titlar.

Kors & TvÀrs var för mig en fantastisk övning i att skapa en hel applikation frÄn ax till limpa. Det var ocksÄ det första större programmet jag programmerat i C. Jag pluggade datavetenskap och hade just fÄtt lÀra mig om abstrakta datatyper och fick tillfÀlle att applicera kunskaperna. Jag lÀrde mig massor. Men som programidé och försÀljningsmÀssigt var det ju katastrof.

Stort tack till Jens Gustavsson för utlÄning av programmet och bakgrundsinformationen!